zondag 9 mei 2010

De vijf pilaren van Islaam

Islaam bestaat uit vijf pilaren.
Deze pilaren zijn als basis van het geloof. Bij het volgen van de juiste weg in de islam en om te kunnen zeggen: ' ik ben moslim ', is het dus noodzakelijk dat je in je geloof voldoet aan alle vijf van de pilaren.
Hieronder zijn de vijf pilaren kort beschreven.

1. Shahadat (Geloofsbelijdenis)
2. Al-Salaat (Het Gebed)
3. Zakaat (de Armenbelasting)
4. Ramadan (het Vasten)
5. Hadj (de Bedevaart)


1. Shahadat

Geloof begint met de shahadah (getuigenis).

“Ashadoe alla Ilaha Illa Allah, wa ashadoe anna Mohammadan ‘abdoehoe wa rasoeloeh”.

Dat betekent: Er is geen god dan Allah en Mohammed is zijn dienaar en profeet.

Alleen het uitspreken met de mond van deze getuigenis heeft geen waarde.

Dit houdt in dat men de getuigenis niet accepteert door het enkel uit te spreken, maar dat men er met zijn hart in gelooft dat Allah een is. Allah is Wahid (Uniek, één)

2. Al Salaat

De tweede zuil van de Islam is het verrichten van het gebed (Salaat).
Het gebed moet vijf keer per dag worden verricht. Het gebed wordt onderscheidt tussen twee soorten namelijk fard gebeden en sunnah gebeden. Fard gebeden zijn de verplichte gebeden en sunnah gebeden zijn de vrijwillige gebeden. De sunnah gebeden zijn aangeraden door Mohammad Sallahu Alaihi Wa Salam om die te verrichten.

Tijden van het gebed zijn: s’ ochtends voor zonsopgang, s’ middags, de namiddag, s’ avonds en 's nachts. Het gebed verricht je met schoon lichaam, schone kleren en op een schone plek. Intentie is het belangrijkste onderdeel van het geloof. Met je intentie wenden de moslims zich tot Allaah Azzawajjal, in herinnering, dank en vragend voor vergiffenis. Met het gebed worden je zonden vergeven en het weerhoudt je om zonden te plegen.


3. Zakaat

De derde verplichte zuil is de armenbelasting (zakaat) en heeft invloed op het economisch welzijn en spirituele opleving van de mens.

Het netto spaargeld van iedere moslim behoort niet alleen hem en zijn familie toe, maar eveneens de behoeftige, de armen en zes andere sociaal zwakkere groepen, zoals voorgeschreven in de koran. Iedereen is gelijk is islaam daarom moet er geen verschil zijn tussen arm en rijk. De zakaat zuivert je vermogen en helpt het vestigen van economisch evenwicht en sociale veiligheid. Moslimstaten zijn verplicht de zakaat te verzamelen en te verdelen, maar elders is het de plicht van de moslims zelf om deze zakaat gedurende het jaar te verzamelen en vervolgens te verdelen aan de zakaatgerechtigden.

Behalve deze verplichte betaling moedigt Allah jou aan de behoeftige en de armen, uit Zijn vrijgevigheid die aan jou verleend is, te geven. Dergelijke liefdadigheid verdient volgens de koran de beloning van 700 maal of meer.

4. Vasten

De vastenperiode in de negende maand Ramadan van de Islamitische kalender is de vierde zuil. In de Heilige maand Ramadan is het vasten vanaf zonsopgang tot zonsondergang verplicht voor alle mannelijke en vrouwelijke moslims.

In deze maand onthoudt je jezelf van eten, drinken en geslachtsgemeenschap en vermijdt je onzinnig taalgebruik en slechte daden en wijd je jezelf aan gebed, recitaties van de koran en goede daden. Je vraagt Allaah Azzwajjal om zegeningen en vergiffenis. Gedurende deze vastenperiode moet je rein zijn van zowel lichaam als geest.

In de maand Ramadan werd de heilige quran neergezonden naar de aarde en daarna geleidelijk geopenbaard in een tijd van 23 jaar door onze profeet Mohammed Sallalahu Alaihi Wa Salam.

In de koran zijn bepaalde uitzonderingen gemaakt voor het vasten : Zieken, de reiziger of vrouwen met menstruatie, zwangerschap of borstvoeding gevende vrouwen hoeven niet te vasten. Aan het einde van de vastenmaand vieren moslims over de gehele wereld ‘Ied-Ul-Fitr’ Suikerfeest met gebeden en feestelijkheden.

5. de Bedevaart

De vijfde pilar is de Hadj . Iedere moslim is verplicht om een keer in zijn of haar leven de bedevaart te verrichten naar de heilige stad Mekka. Mits iemand zich dit financieel kan veroorloven en hier fysiek toe in staat is. Hier staat het huis van Allah, de Ka'bah.

Het is een samenkomst van mannen en vrouwen van alle rassen en regio’s, in Mekka, Madina en ‘Arafat tijdens een paar dagen van de maand Zul Hidja, de laatste maand van het (islamitische) kalenderjaar. Miljoenen verzamelen zich in witte kleding en zeggen gebeden en voeren bepaalde rituelen uit en brengen offers in Zijn naam voor fysieke en spirituele verlossing, tussen de 8e en 13e dag van de maand.

Gedurende deze periode en iedere andere tijd in het jaar kunnen moslims naar de stad Madina reizen om er gebeden te verrichten en respect te betuigen aan de profeet Mohammed Sallalahu Alaihi Wa Salam in de grote moskee waar zijn graf ligt. Dit is echter geen vereiste voor de Hadj zelf maar is een extra ritueel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten